Tentang Kami

Cerita Kami

MUDIM FOOD INDUSTRIES SDN. BHD. adalah salah satu daripada perusahaan kecil sederhana (SMEs) di Malaysia yang mengeluarkan produk makanan. MUDIM pada awalnya dikenali sebagai Perniagaan Mudim Zakaria, namun pada 18 Mac 2019, MUDIM dinaiktarafkan syarikat kepada Sendirian Berhad dan dinamakan sebagai MUDIM FOOD INDUSTRIES SDN.BHD. Selepas 30 tahun, MUDIM terus menghasilkan produk yang inovatif bagi memenuhi permintaan yang kompleks daripada pengguna sama ada dari dalam atau luar Negara.

Permulaan pada tahun 1987 MUDIM hanya bermula dari industri Kecil Dan Sederhana sahaja. Aktiviti utama MUDIM adalah sebagai pengilang/pengeluar kicap, sos cili dan cuka, serta mempromosikan produk keluaran syarikat dan mengagihkannya ke dalam pasaran.

Pada awal tahun 2005, MUDIM telah mula memasarkan produk keluarannya ke negeri-negeri di seluruh Malaysia, yang mana sebelum itu, hanya meliputi negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.Dengan strategi pemasaran yang dipertingkatkan melalui pengalaman lalu, kemajuan teknologi serta kepakaran, kawalan kualiti produk keluaran syarikat dan pengurusan pengagihan produk yang cekap.

Kini MUDIM lebih berkeyakinan untuk menembusi pasaran industri makanan, bukan hanya pasaran tempatan malah pasaran luar negara.Ini terbukti, apabila MUDIM telah berjaya membuat promosi produk keluarannya ke United Kingdom, Arab Saudi & Mesir.

Syarikat MUDIM adalah dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera.Di bawah pentadbiran Tuan Hj Shaarani yang mengamalkan konsep Islam dalam pengurusan, MUDIM kini dalam proses mencapai tahap GMP (Good Manufacturing Practice) bagi memastikan ketulenan dan kebersihan produk. Sehubungan itu, MUDIM telah menghantar wakil syarikat bagi mengikuti beberapa kursus yang dianjurkan oleh pihak SIRIM demi memantapkan syarikat dalam bidang pengurusan dan kemahiran ke arah mencapai GMP. Produk keluaran MUDIM juga dijamin HALAL dan telah diperakui oleh JAKIM. Mudim sentiasa menyediakan kualiti tinggi produk dengan pembungkusan teknologi tinggi untuk memenuhi jangkaan pelanggan dan kepuasan pelanggan. 

Mudim juga sedar bahawa untuk mendapat peluang yang lebih baik, ia perlu meningkatkan untuk meningkatkan potensinya untuk menjadi lebih relevan dan berdaya saing antara pesaing. Mudim percaya bahawa untuk menjalankan pengeluaran yang licin, ia perlu untuk menaik taraf mesin dengan teknologi tinggi dan kecekapan tawaran pekerja. 

Mudim akan terus penjenamaan namanya dan bergerak ke hadapan untuk merebut peluang-peluang yang akan memberi manfaat kepada syarikat dan negara. Mudim juga mendapat sokongan daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN & HEP), Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Pengasas

Tuan Haji Zakaria bin Arshad

Tuan Haji Zakaria bin Arshad diberi gelaran sebagai ‘TOK MUDIM’. Beliau dilahirkan pada 9 Januari 1934 di Kampung Jelutong, Mukim Tobiar, pendang, Kedah. Bermula dengan perniagaan ubat-ubatan tradisional secara kecil-kecilan di kampung, perusahaannya bertambah maju dengan usaha gigih yang dilakukannya.

Tahun 1987, beliau berjaya menambah barisan keluaran produknya dengan menjadi pengeluar kicap dan sos. Perkembangan dan kemajuan MUDIM juga turut dibantu oleh kesungguhan anak beliau iaitu Hj Shaarani Bin Hj Zakaria yang kini telah dipertanggungjawabkan mengambil alih pengurusan syarikat. Beliau telah meninggal pada 28 Jun 2010 di usia beliau 81 tahun.

Tuan Haji Zakaria bin Arshad

Tn Hj Shaarani bin Hj Zakaria

PENERAJU

Tn Hj Shaarani bin Hj Zakaria

Tn Hj Shaarani bin Hj Zakaria dilahirkan pada 8 Oktober 1960 di Kampung Jelutong, Mukim Tobiar, Pendang, Kedah. Merupakan anak ketiga daripada lima adik beradik. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Penghulu Jusuh Pendang, kemudian melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Pendang. Beliau menamatkan pengajian tingkatan enam di Sekolah Persatuan Belia Bimbingan.

Di awal usia 20-an, Hj Shaarani telah menceburkan diri dalam dunia perniagaan dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada bapanya. Walaupun ketika itu perniagaan keluarga yang diusahakan hanya secara kecil-kecilan, beliau tetap berusaha bersungguh-sungguh untuk memajukannya. Beliau begitu komited terhadap setiap kerja yang dilakukan dan berazam untuk berjaya dalam bidang perniagaan.

Melihat keyakinan dan kesungguhannya, bapanya memberi galakkan dan sokongan sepenuhnya untuk mengembangkan perusahaan tersebut. Berkat doa restu daripada ayah dan bonda tercinta, keluarga tersayang dan seluruh warga MUDIM yang gigih berusaha, kini Hj Shaarani merupakan usahawan bumiputera yang berjaya. Beliau juga berjaya meletakkan jenama ‘MUDIM’ sebaris dengan pesaing yang lain di pasaran. Walaupun begitu beliau masih tekun berusaha memajukan perniagannya dan berazam untuk menjadi pengeluar kicap dan sos terunggul di Malaysia.