Bahan-bahan:

Mangga Muda (8-10 Biji)
Kapur Makan (1 Sudu Makan)
Garam Kasar (3 Sudu Makan )
Gula Pasir (1-2 Cawan)
Cuka Buatan Mudim (2 Sudu)

Cara Penyediaan:

  • Kupas kulit mangga (jika buah mangga besar) tetapi jika pelam pauh...hanya bersihkan kulitnya dan kemudian belah dua.buang biji dan selaputnya.
  • Rendam pelam/mangga tadi dalam bekas yang berisi bancuhan kapur masakan selama 15 minit. Rendaman air kapur amat penting untuk jeruk pelam ranggup. Jangan abaikan step ini.
  • Buang air kapur dan basuh sekali lagi pelam/mangga tersebut....toskan. Masukkan mangga dalam bekas bertutup. Tuangkan bancuhan air + garam kedalamnya. Tuang bancuhan garam tadi sehingga seinci melepasi buah mangga. Tutup rapat bekas dan peram selama 2 hari.
  • Selepas rendam 2 hari....buang air garam tadi dan kemudian masukkan air suam kedalam bekas tersebut sehingga separas mangga dan biarkan selama 4 jam.
  • Dalam masa yang sama anda boleh masak gula + air sehingga mendidih dan kemudian biarkan ia sejuk.
  • Apabila air gula sudah sejuk....masukkan 2 sudu makan cuka masakan. Toskan mangga dan masukkan kedalam bekas kedap udara.
  • Tuang air gula + cuka kedalam bekas mangga tadi.
  • Peram selama 1 hari kat luar dan kemudian masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 2 hari lagi sebelum boleh dimakan.