Bahan-bahan:

Ketam (dibuang kulit keras dan dicuci – 1kg)
Bawang putih (ditumbuk lumat – 6 ulas)
Daun Bawang (dipotong 1 inci – 1 pokok )
Cili kering (dikisar – 4  sudu)
Sos cili pedas mudim (4 sudu makan)
Sos tomato (4 sudu makan)
Air (2 cawan)
Telur (dikacau rata – 2 biji)
Cuka Buatan Mudim (2 sudu)
Tepung Jagung (dibancuh dengan sedikit air – 1 sudu)
Gula (Secukup rasa)
Garam (Secukup rasa)

Cara Memasak:

  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan cili kering, tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili mudim dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan air, cuka, gula dan garam. Kacau rata.
  • Masukkan ketam. Gaul rata. Tutup tudung kuali. Biarkan hingga ketam masak.
  • Bila ketam dah masak, masukkan telur. Biarkan dalam 10 saat, baru dikacau dan dibalik-balikkan ketam hingga terpalut sos.
  • Masukan bancuhan tepung jagung dan daun bawang. Kacau rata.