Bahan-bahan:

Ayam (digaul dengan garam ,kunyit dan digoreng separuh masak – 1 ekor)
Kulit Kayu Manis (1 batang)
Bunga lawang (2 kuntum)
Cili kering (dikisar – 6 sudu makan)
Sos Cili Pedas Mudim (2 sudu makan)
Santan pekat (1 cawan)
Tomato (dibelah 4 – 3 biji)
Air (1-2 cawan)
Garam (Secukup Rasa)
Gula (Secukup Rasa)

Bahan Kisar Halus:

Bawang besar (6 biji)
Bawang putih (5 ulas)
Halia (2 inci)

Bahan Hiris Nipis:

Bawang besar (3 biji)
Bawang putih (5 ulas)
Halia (2 inci)

Cara Memasak:

  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris nipis hingga layu dan wangi.
  • Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
  • Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kacau rata.
  • Masukkan santan. Kacau rata.
  • Masukkan buah tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat seperti yang dikehendaki.
  • Tutup api dan hidangkan.