
Bahan-bahan:
Ayam | (digaul dengan garam ,kunyit dan digoreng separuh masak – 1 ekor) |
Kulit Kayu Manis | (1 batang) |
Bunga lawang | (2 kuntum) |
Cili kering | (dikisar – 6 sudu makan) |
Sos Cili Pedas Mudim | (2 sudu makan) |
Santan pekat | (1 cawan) |
Tomato | (dibelah 4 – 3 biji) |
Air | (1-2 cawan) |
Garam | (Secukup Rasa) |
Gula | (Secukup Rasa) |
Bahan Kisar Halus:
Bawang besar | (6 biji) |
Bawang putih | (5 ulas) |
Halia | (2 inci) |
Bahan Hiris Nipis:
Bawang besar | (3 biji) |
Bawang putih | (5 ulas) |
Halia | (2 inci) |
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris nipis hingga layu dan wangi.
- Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
- Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kacau rata.
- Masukkan santan. Kacau rata.
- Masukkan buah tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat seperti yang dikehendaki.
- Tutup api dan hidangkan.